home

Posłuchaj nagrania

Ptaki > Blaszkodziobe > Edredon Somateria mollissima

informacje

Należy do rodziny kaczek i to dość dużych i ciężkich. Jego waga może przekroczyć 2 kilogramy, a rozpiętość skrzydeł przekroczyć metr. Zdjęcia edredona wykonałem w Szkocji. W Polsce widywana jest prawie wyłącznie na wybrzeżu. Szczególnie ubarwienie samców przyciąga uwagę, a obserwując tego ptaka, trudno jest wydzielić i zobaczyć umiejscowienie jego oka. Zlewa się ono z czarnym ubarwieniem głowy. Edredony znane są z też z gospodarczego wykorzystania ich puchu. Puch ich, bowiem stanowi doskonały materiał izolacyjny, z którego wykonywane są śpiwory i kurtki dla alpinistów.
Z ostatniej chwili 12-2013
Nie sądziłem, że szybko galeria edredona doczeka się zasilenia w nowe zdjęcia i to jeszcze wykonane w Polsce. Startowe zdjęcia pięknie wybarwionego samca zostały wykonane w Szkocji.  Prezentowane zdjęcia przedstawiają młode i edredony w szacie spoczynkowej, a wykonane były na Helu (w okolicy cypla). Kilkanaście sztuk liczące stado, już chyba przyzwyczajone do ludzi, zachowując pewną odległość od brzegu pozowało bez reszty. Zmniejszenie odległości spotęgowałoby na pewno efekt wykonanych zdjęć, ale niestety brzeg morza tam to strefa zamknięta. Pewnym utrudnieniem także były dość duże fale, które powodowały, że w kadrze uwieczniona zamiast edredona była przetaczająca się woda. W okresie dwóch dni odwiedziłem kilka miejsc w poszukiwaniu ptaków – edredony były tylko w tym jednym miejscu. A jest to wyjątkowy przedstawiciel kaczkowatych, nie tylko ze względu na upierzenie. Edredon jest największą nurkującą kaczką na świecie. Zamieszkuje wyłącznie skaliste wybrzeża północnej Europy i Ameryki oraz wschodniej Azji. W Polsce można go zaobserwować wyłącznie w okresie zimowym, po czym odlatuje na swoje tereny lęgowe.
Z ostatniej chwili 06-2014 Islandia
Populację edredonów w okresie zimowym na Islandii szacuje się na 850 tys. osobników.  Rzeczywiście na Islandii nie ma problemu ze spotkaniem z edredonami. Dodane obecnie fotografie powstały  w czerwcu, kiedy to pary edredonów pływały ze swoimi pociechami i łączyły się często w duże, wielorodzinne stada. Najciekawszy, a właściwie najzabawniejszy w tej scenerii jest odgłos samców edredonów. Bez trudu go nagrałem, w tle z odgłosami pływających obok ich piskląt. Odgłosy samców brzmią jakby wyrażały one swoje zdziwienie, odchylając głowę przy tym do tyłu. Posłuchajcie sami wypada to dość zabawnie. Zupełnie przypadkiem powstało wiele zdjęć zmieniających dotychczasową galerię tego gatunku.
Z ostatniej chwili 07-2018 - Norwegia Spitsbergen

Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima
Somateria mollissima